Menu

Hartziektes bij honden en katten

Net zoals mensen kunnen honden en katten een hartaandoening krijgen, zo heeft ongeveer 10% van alle honden heeft een hartaandoening.

Indien je vermoedt dat je huisdier hartproblemen heeft raden we eerst en vooral aan om langs de dierenarts te gaan, zodat de juiste diagnose kan gesteld worden. Ook is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts, aangezien hartaandoeningen in het begin vaak geen symptomen veroorzaken maar de dierenarts zal door naar het hart te luisteren een hartaandoening op het spoor komen.

Bij honden is de meest voorkomende ziekte een hartklepaandoening. Dit komt vooral voor bij kleine honden ouder dan 4-5 jaar. De tweede meest voorkomende ziekte is hartworm, en deze ziekte is eigenlijk volledig te voorkomen. Ook aandoeningen aan het hartspierweefsel komen regelmatig voor, vooral bij grote honden van alle leeftijden.

Bij katten komt vooral hypertrofische obstructieve cardiomyopathie voor, waarbij de wanden van het hart verdikken en het bloed niet goed rondgepompt kan worden. Deze ziekte komt voor bij katten van alle leeftijden. Sommige rassen hebben meer kans op deze ziekte, namelijk Amerikaanse Korthaar, Maine Coon, Pers, Siamees, Ragdoll en Sphynx.