Menu

Hondenverzekering: alle info

Helaas hebben honden soms gezondheidsproblemen, en die kunnen leiden tot onverwachte en hoge kosten. Om hier op voorbereid te zijn, kan je een hondenverzekering afsluiten. Een hondenverzekering vergoedt onverwachte dierenartskosten in geval van ongevallen, ziektes of chirurgische ingrepen. De kosten van een jaarlijkse inenting of een gewone consultatie worden meestal niet terugbetaald. In tegenstelling tot een hondenverzekering, verzekert een familiale verzekering enkel de schade die je hond veroorzaakt aan derden (bijvoorbeeld het bijten van een voorbijganger).

Afhankelijk van welke verzekering je neemt, zijn er - naast het terugbetalen van onverwachte dierenartskosten - ook nog andere vergoedingen:


Inhoudstafel


Aanbieders in BelgiëCorona Direct bestaat sinds 1939 en lanceerde in 2008 als eerste nationale verzekeringsmaatschappij een hondenverzekering. De hondenverzekering van Corona Direct heeft 3 verschillende formules (brons, zilver, goud) die elk verschillen op vlak van maximale vergoeding en vergoeding van extra's (zoals bij sterfte of weglopen). In vergelijking met de andere aanbieders is de verzekering van Corona Direct de meest uitgebreide, met de hoogste maximale vergoeding en de meeste extra's. Anderzijds heeft Corona Direct wel een redelijk hoge franchise (minimum €150 per schadegeval).

Meer info op de website van Corona Direct
Algemene voorwaarden van de hondenverzekering van Corona Direct vindt u hier.SantéVet ontstond in 2003 in Frankrijk en is daar marktleider op vlak van dierenverzekeringen. In 2015 kwam SantéVet naar Belgie met zijn hondenverzekering, in samenwerking met AXA. De hondenverzekering van SantéVet heeft 3 verschillende formules (Light, Confort, Premium) die elk verschillen op vlak van franchise, maximale vergoeding en vergoeding voor preventieve zorgen. SantéVet is de enige aanbieder die ook preventieve zorgen (deels) dekt en een hulplijn heeft in geval van nood. Anderszijds ligt de maximale vergoeding bij Corona Direct wel hoger, en biedt Corona Direct meer extra's aan.

Meer info op de website van SantéVet
Algemene voorwaarden van de hondenverzekering van SantéVet vindt u hier.Athora (de nieuwe eigenaar en naam van Generali Belgium) biedt een hondenverzekering aan met de naam Canis Felis. Deze hondenverzekering werkt op basis van forfaitaire vergoedingen die afhangen van het type ingreep, en vooraf bepaald zijn. Ze bieden ook forfaitaire vergoedingen aan voor verblijfkosten in de dierenkliniek, postoperatieve zorgen en radiografie. Dit is een ander principe dan Corona Direct en SantéVet, die een % van de gemaakte kosten terugbetalen in plaats van vooraf bepaalde bedragen.

Algemene voorwaarden van de hondenverzekering van Athora vindt u hier.KBC heeft geen aparte hondenverzekering, maar biedt een uitgebreidere dekking aan voor de hond in de familiale verzekering (optie ‘Verzekering voor uw hond’). Het is geen echte hondenverzekering zoals de andere aanbieders aangezien er geen dierenartskosten bij ziekte of ongeval vergoed worden (behalve een verkeersongval). De optie ‘Verzekering voor uw hond’ verzekert het volgende:

Meer info op de website van KBC
Algemene voorwaarden van optie 'Verzekering voor uw hond' van KBC vindt u hier.


Vergelijking Corona Direct en SantéVet

Zowel Corona Direct als SantéVet bieden 3 verschillende formules aan voor hun hondenverzekering. Hieronder vergelijken we deze 2 bekendste aanbieders in België volgens enkele belangrijke criteria.

Franchise

De franchise is het deel dat u zelf moet vergoeden, ook al is het schadegeval gedekt.

Maximale vergoeding

De maximum vergoeding voor Corona Direct is per schadegeval, terwijl die van SantéVet op jaarbasis is. Hoeveel de maximale vergoeding bedraagt hangt af van de gekozen formule.

Vergoeding preventieve zorgen

Kosten voor een jaarlijkse inenting of een gewone consultatie worden preventieve zorgen genoemd, en vallen niet onder de standaard hondenverzekering. Enkel SantéVet heeft een vergoeding voor preventieve zorgen, namelijk €20, €30 of €80 per jaar (afhankelijk van de formule).

Extra's

Corona Direct heeft vergoedingen voor allerlei extra voorvallen (overlijden, diefstal of weglopen, reisannulaties) die SantéVet niet heeft. SantéVet heeft dan weer een hulplijn in geval van nood die 24/24 en 7/7 beschikbaar is.


Gedetailleerde vergelijking

In de tabellen hieronder vindt u een gedetaileerde vergelijking tussen Corona Direct en SantéVet.

Vergelijking vergoeding dierenartskosten

  Corona Direct SantéVet

 

Brons Zilver Goud Light Confort Premium
Terugbetalingsniveau 80% 80% 80% 50% 70% 90%
Franchise (per schadegeval) 20% (min €150) 20% (min €150) 20% (min €150) 50% 30% 10%
Franchise (jaarlijks) €0 €0 €0 €20 €40 €60
Maximale vergoeding (per schadegeval) €1.500 €2.500 €3.500 €0 €0 €0
Maximale vergoeding (jaarlijks) €0 €0 €0 €1.100 €1.500 €2.200
Vergoeding voor preventieve zorgen (jaarlijks) €0 €0 €0 €20 €30 €80
Wachttijd ongeval 0 dagen 0 dagen 0 dagen 15 dagen 15 dagen 15 dagen
Wachttijd ziekte 2 maanden 2 maanden 2 maanden 60 dagen 60 dagen 60 dagen

Vergelijking extra's

  Corona Direct SantéVet

 

Brons Zilver Goud Light Confort Premium
Vergoeding overlijden (ziekte / ongeval) €0 €400 €750 €0 €0 €0
Vergoeding diefstal / verlies €0 €400 €750 €0 €0 €0
Vergoeding advertentiekosten als hond wegloopt €0 €400 €750 €0 €0 €0
Vergoeding opvangkosten €0 €400 €750 €0 €0 €0
Vergoeding reisannulaties €0 €750 €2.000 €0 €0 €0
Hulplijn in geval van nood Nee Nee Nee Ja, 24/24 en 7/7 Ja, 24/24 en 7/7 Ja, 24/24 en 7/7

Veelgestelde vragen

Voor welke honden kan een hondenverzekering worden afgesloten?

Niet voor elke hond kan een hondenverzekering worden afgesloten. Elke verzekeraar hanteert specifieke criteria, waarbij gelet wordt op de leeftijd, het medisch dossier en de functie van je hond (familiehond, racehond of waakhond).

Hoe wordt de prijs van een hondenzekering bepaald?

De prijs van een hondenverzekering hangt af van het ras, de leeftijd, de prijs die voor de hond betaald is en de formule die je kiest (goud/zilver/brons bij Corona Direct, light/confort/premium bij SantéVet).

Waar moet ik op letten bij het selecteren van een hondenverzekering?

Wat wordt niet gedekt door een hondenverzekering?


Bronnen: Corona Direct website, SantéVet website, AXA website, Athora website, KBC website, De Standaard, De Tijd, HLN