Menu

Kattenrassen

Wilt u graag een kitten kopen van een bepaald kattenras? Of wilt u de bestaande kattenrassen ontdekken? Op OnlyPets.be vindt u een handig overzicht van alle catteries in Belgie. Zoek snel je favoriete kattenras in onderstaande lijst en ontdek alle info over het ras, alsook de corresponderende catteries!

Er bestaan natuurlijk verschillende rassen, elk met hun eigen unieke kenmerken op vlak van uiterlijk en gedrag. In vergelijking met straatkatten zijn raskatten meer aanhankelijk en vriendelijker, omdat raskatten selectief zijn gefokt over vele generaties. Daarnaast hebben raskatten minder vaak een ongewenst temperament, aangezien het karakter van het kitten in lijn is met dat van de ouders, en die meestal kunnen bezocht worden. Bij straatkatten daarentegen is het soms niet geweten wie de ouders zijn en hebben kittens in hetzelfde nestje vaak een heel verschillend karakter, niet in lijn met het karakter van de ouders. Raskatten zijn duurder in aankoop dan een straatkat, maar deze prijs is nog altijd relatief laag in vergelijking met de jaarlijkse kost van het houden van een kat. Een mogelijke oplossing indien de prijs te hoog is kan zijn om een kitten te adopteren dat al ergens gewoond heeft (een herplaatsing).

Laatste artikel: 7 fascinerende weetjes over de schildpadkat


Overzicht van alle kattenrassen

Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft een prachtige grijze kleur, ondanks de naam. Het karakter is speels, en de Blauwe Rus houdt ook van mentale uitdagingen. Hij is zowel aanhankelijk als onafhankelijk.

Bekijk alle 2 Blauwe Rus catteries

Scottish Fold

De Scottish Fold wordt gekenmerkt door gevouwen oren, veroorzaakt door een genetische mutatie. Ze hebben een kortharige vacht. De langharige variant wordt Highland Fold genoemd.

Bekijk meer info over het Scottish Fold ras

Heilige Birmaan

De mysterieuze Heilige Birmaan is een kattenras met een legende. Ze hebben een lange, crèmekleurige zijdeachtige vacht met gekleurde points (kop, poten, staart) en 4 witte voetjes. Birmanen zijn aanhankelijke, vriendelijke, trouwe en waardige katten.

Bekijk meer info over het Heilige Birmaan ras

Bengaal

De Bengaalse kat heeft de uiterlijke kenmerken van een wilde kat, maar het liefdevolle en afhankelijke karakter van een huiskat. Dit hybride ras ontstond in de jaren 50 in de VS door het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten.

Bekijk alle 17 Bengaal catteries

Noorse Boskat

De Noorse Boskat is vanwege zijn afkomst uit Noord-Europa bestand tegen een heel koud klimaat. Het zijn grote, sterke katten zoals Maine Coon katten. Ze hebben veel energie en kunnen veel aandacht vragen.

Bekijk meer info over het Noorse Boskat ras

Munchkin

De Munchkin wordt gekenmerkt door abnormaal korte poten, veroorzaakt door dwerggroei. Verder zien de katten eruit als normale huiskatten en hebben ze ook het karakter van huiskatten.

Bekijk meer info over het Munchkin ras

Maine Coon

De Maine Coon (vaak fout geschreven als Main Coon) wordt gekenmerkt door een imposant voorkomen en een rustig karakter met stabiel humeur. Ze komen typisch goed overeen met mensen en andere huisdieren.

Bekijk alle 40 Maine Coon catteries

American Shorthair

De American Shorthair is een stevige, gespierde kat die bekend staat om zijn goede gezondheid, heeft een rustig karakter en is graag bij zijn baasje. Ras afkomstig uit de Verenigde Staten.

Bekijk meer info over het American Shorthair ras

Brits korthaar

De Brits korthaar (vaak fout gespeld als Britse korthaar) staat bekend om zijn korte en dichte vacht, brede kop en grote oranje ogen. Ze hebben een rustig en introvert karakter.

Bekijk alle 57 Brits korthaar catteries

Abessijn

De Abessijn is een van de oudste kattenrassen, waarschijnlijk afkomstig uit Azië. Ze zijn gemiddeld qua grootte, gespierd en actief, en staan bekend als de clown onder de katten. Zijn goed in omgang met mensen en andere dieren.

Bekijk alle 6 Abessijn catteries

Ragdoll

Ragdolls zijn imposante katten met typerende blauwe ogen. Qua karakter zijn ze rustig, aanhankelijk, sociaal, vriendelijk, nieuwsgierig en heel speels.

Bekijk alle 21 Ragdoll catteries

Savannah

De Savannah is afkomstig uit VS.

Pers

De Pers is afkomstig uit Iran, Verenigd Koninkrijk.

Sphynx

De Sphynx is afkomstig uit Canada.

Siamees

De Siamees is afkomstig uit Thailand.

Brits Langhaar

De Brits Langhaar is afkomstig uit Engeland.

American Curl

De American Curl is afkomstig uit de Verenigde Staten.

Devon Rex

De Devon Rex is afkomstig uit Engeland.