Menu

Zo kies je de beste krabpaal voor je kat

Kat krabt aan krabpaal - Bron: pixabay.com

Een krabpaal is essentieel voor katten, aangezien ze een uitlaatklep moeten hebben voor hun drang om te krabben. Een krabpaal kan dus voorkomen dat je meubels, gordijnen en tapijt beschadigd worden. Katten gebruiken hun krabpaal ook om zich uit te rekken en om lichaamsoefeningen te doen, dus een geschikte krabpaal is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van je kat.

De optimale krabpaal voor je kat vinden kan helaas frustrerend en duur zijn. Het kan goed zijn dat je kat je nieuwe en dure krabpaal gewoon negeert en er niet eens aan krabt. In plaats daarvan gebruikt hij gewoon zijn favoriete 'krabpaal': de zetel. Hieruit zou je kunnen besluiten dat je kat gewoon niet van krabpalen houdt, maar dat is uitzonderlijk. Het ligt meestal aan de keuze van krabpaal.

Het belangrijkste om in het achterhoofd te houden wanneer je een krabpaal koopt is dat je vanuit het oogpunt van je kat moet kiezen in de plaats van een krabpaal die jou als mens aanspreekt. Om je hier bij te helpen zetten geven we in dit artikel enkele tips zodat jij een krabpaal koopt die je kat ook effectief gebruikt.

Belangrijkste kenmerken van een goede krabpaal

Bij de aankoop van een krabpaal moet je op de volgende elementen letten:

Blauwe rus op een krabpaal - Bron: pixabay.com

Hoogte van de krabpaal

De krabpaal moet hoog genoeg zijn, zodat je kat zich volledig kan uitstrekken tijdens het krabben. Dit betekent dat je kat zijn lichaam volledig kan strekken en de rug- en schouderspieren kan aanspannen. Als katten op hun hurken moeten zitten om te krabben, krijgen ze niet het volledige voordeel van het oefenen en strekken van die spieren, en kan dit zelfs oncomfortabel zijn.

Stevigheid en stabiliteit van de krabpaal

Katten moeten met volle overgave kunnen krabben aan hun krabpaal, dus is het belangrijk dat de krabpaal stabiel en stevig is.

Als de paal wiebelt, zal uw kat hem niet gebruiken. Dit is een van de redenen waarom katten zo graag aan banken en stoelen krabben - deze zijn uiterst stabiel. Een wiebelende krabpaal kan onveilig zijn, en je kat beseft dat. Een onstabiele krabpaal kan omvallen en op uw kat vallen. Hoe hoger de paal, hoe steviger deze moet zijn.

Een zware basis voor je krabpaal is essentieel voor de stabiliteit. Zoek daarom naar krabpalen met een extra zware basis. Wat je absoluut wil vermijden is een lichte basis met daarop een zware paal. Een voorbeeld van een merk dat inzet op stabiele krabpalen is Petrebels. Zij bieden krabpalen aan waarvan de bodemplaat tot wel 4cm dik is.

Materiaal van de krabpaal

Krabpalen worden verkocht in allerlei materialen, maar die zijn niet altijd even geschikt.

Kartonnen krabpalen zijn goedkoper maar gaan niet zo lang mee. Een meer duurzame optie is sisal. Krabpalen met sisal gaan jaren mee voordat ze vervangen moeten worden. Een andere optie is een krabpaal van echt hout (boomstronken of afrasteringspalen).

Plaats in het huis van de krabpaal

Tenslotte is het ook van belang waar je de krabpaal in je huis positioneert. Katten zoeken prominente plaatsen om te krabben, omdat ze zo hun territorium afbakenen. Plaats daarom je krabpaal op een prominente plaats in de meeste gebruikte ruimte van het huis. Vaak is het ook een goed idee om de krabpaal op een plaats te zetten waar de kat vaak passeert, bijvoorbeeld de deur van de living naar de gang. Indien je kat toch nog aan een meubelstuk krabt, probeer de krabpaal er dan gewoon voor te plaatsen.

Twee perzische katten op een krabpaal - Bron: pixabay.com

Extra opties voor je krabpaal

Je kan je krabpaal nog aantrekkelijker maken voor je kat door er enkele extra’s aan toe te voegen, bijvoorbeeld een hangmat, uitkijkplatform of speeltjes.