Menu

7 Fascinerende Weetjes over de Schildpadkat

Schildpadkat - Bron: Ranya via pixabay.com

Schildpadkatten - ook wel ‘torties’ genoemd - staan bekend om hun prachtige vacht bestaande uit enkel zwart en rood. Ze hebben tomeloze energie en een brutaal, vocaal karakter, maar ze zijn toch uiterst loyaal. Maar waar komt de naam ‘schildpadkat’ vandaan? En is het echt zo dat de meeste schildpadkatten vrouwelijk zijn? Ontdek het samen met allerlei andere leuke weetjes over de schildpadkat in dit artikel!


1. De schildpadkat is geen kattenras

Het onderscheidende kenmerk van een schildpadkat is de kleur en het patroon van de vacht, niet het ras. Er bestaat niet zoiets als het ras schildpadkat, maar er zijn wel verschillende rassen waar schildpadkatten voorkomen: Maine Coon, Brits korthaar, American Shorthair, Cornish Rex, Pers, Ragamuffin, …


Schildpad - Bron: All_Skillz via pixabay.com

2. De naam komt van de gelijkenis met de schildpad

Schildpadkatten danken hun naam aan de gelijkenis van hun vacht met een schildpad. De vacht van een schildpadkat is een mengeling van ros/ rood en zwart, maar kan ook sporen van oranje, goud of cream bevatten. Ofwel zijn de kleuren sterk gemengd in de vacht (alsof ze aan elkaar geweven zijn), ofwel zijn er grote vlekken van dezelfde kleur.


3. De meeste schildpadkatten zijn vrouwelijk

Net zoals lapjeskatten zijn de meeste schildpadkatten vrouwelijk. Om dit te begrijpen hebben we wat genetica nodig. De chromosomen die het geslacht bepalen, bepalen ook de kleur in de vacht. Het vrouwelijke geslachtschromosoom (X) bevat ook de informatie voor de kleur van de vacht, rood of zwart, terwijl het mannelijke geslachtschromosoom (Y) geen informatie over de vachtkleur bevat. Vrouwtjes hebben twee X-chromosomen, en kunnen dus zowel rode als zwarte haren hebben in hun vacht. Mannetjes daarentegen hebben maar één X-chromosoom en hebben dus ofwel een zwarte ofwel een rode vacht.


4. Heel af en toe komt een mannelijke schildpadkat voor

Toch komt heel af en toe ook een mannelijke schildpadkat voor, volgens een onderzoek is ongeveer 1 op 3000 schildpadkatten een mannetje. Dit komt door een genetische afwijking, waarbij de mannelijke schildpadkat twee X-chromosomen en één Y-chromosoom heeft. Maar dit genotype XXY heeft als gevolg dat de mannelijke schildpadkat vaak onvruchtbaar is en met ernstige gezondheidsproblemen kampt.


Schildpadkat - Bron: oliveandrye via Instagram

5. Schildpadkatten hebben een speciaal karakter

Vaak wordt gezegd dat schildpadkatten een specifiek karakter hebben, een beetje brutaal, veel energie en misschien zelfs een beetje agressief. Er werd in het Engels zelfs een naam voor bedacht, tortitude. Onderzoekers van het UC Davis Veterinary Medical Teaching Hospital konden dit wel niet bevestigen in hun studie over het verband tussen kleur van de vacht en het karakter van katten.


6. Schildpadkatten brengen geluk

Vele landen en volkeren koppelen schildpadkatten aan verscheidene vormen van geluk. In de VS gelooft men dat schildpadkatten voor rijkdom zullen zorgen. Volgens Engelse folklore geneest een wrat door er op te wrijven met de staart van een schildpadkat. In Japan gelooft men dat schildpadkatten bescherming bieden tegen geesten.


Lapjeskat - Bron: dmgreen44 via pixabay.com

7. Een lapjeskat is een variant van de schildpadkat

Er bestaan verscheidene varianten van de schildpadkat. Een lapjeskat is een schildpadkat met een voornamelijk witte wacht gecombineerd met grotere vlekken in de kleuren van de schildpadkat (zwart, rood, oranje). Een andere variant is de schildpadkat in cyperpatroon die torbie genoemd wordt, als samentrekking van tortoise shell en tabby.