Menu

Metacam voor je hond, maak een goede afweging

Als je hond een heftige operatie heeft gehad wil je natuurlijk dat hij zich na de operatie zo goed mogelijk voelt en zo weinig mogelijk pijn heeft. Logisch, want je wilt het beste voor je hond. Pijnstilling is dan niet altijd te vermijden, maar het is wel goed om te weten wat het doet en of er ook alternatieven voor zijn. Vaak wordt er metacam voor je hond voorgeschreven. In dit artikel lees je meer over wat metacam is, of het gevaarlijk is en welke alternatieven er voor zijn.

Wat is metacam?

Metacam is een pijnstiller voor honden die verlichting geeft bij ontstekingen en pijn. De werkende stof in metacam is meloxicam, een NSAID. NSAID's zijn koortsverlagende, pijn verminderende en ontstekingsremmende medicijnen. Metacam wordt toegediend door middel van druppels en mag alleen oraal worden toegediend. Het wordt vaak voorgeschreven bij ontstekingspijnen, klachten bij artrose, tegen pijn na een operatie en bij inwendige operaties aan bijvoorbeeld de buik.

Wat zijn de bijwerkingen van metacam?

Zoals bij elk medicijn zijn er ook bij metacam een aantal bijwerkingen die vaak voorkomen. Hieronder zie je de meest voorkomende en belangrijkste bijwerkingen om rekening mee te houden:

Is metacam gevaarlijk?

In principe is metacam niet direct gevaarlijk, maar in zeer zeldzame gevallen zijn er anafylactoïde reacties en verhoogde leverenzymen gemeld. Ook mag je het niet gebruiken als je hond drachtig is of melk geeft, als je hond overgevoelig is voor meloxicam of een van de hulpstoffen, of als je hond lijdt aan gastro-intestinale afwijking. Gebruik het ook niet als je hond jonger is dan 6 weken. Daarnaast is het goed om langdurig gebruik te vermijden als het mogelijk is. Medicatie kan schade berokken aan de darmflora die cruciaal is voor een goede weerstand.

Vertrouw je het niet of heb je twijfels over metacam? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Zijn er alternatieven?

Een goed alternatief voor metacam is PEA. PEA staat voor palmitoylethanolamide, een vetzuuramide die van nature al aanwezig is bij honden. Het is dus een lichaamseigen pijnstiller, die zorgt voor celbescherming, pijnstilling en het is ontstekingsremmend. PEA wordt met succes ingezet bij bijvoorbeeld reumatische klachten bij mensen maar ook bij honden. PEA moet wel een bepaald peil opbouwen in het lichaam. Zo kun je na een operatie, als de ergste pijn voorbij is PEA introduceren, de NSAID afbouwen en doorgaan met de PEA. En als je hond chronische pijn heeft kun je het vaak zelfs alleen af met PEA, waardoor je extra schade door chemische medicijnen voorkomt.

Zoals PEA een natuurlijke ontstekingsremmer is zijn er meer natuurlijke middelen die je kunt toepassen. Zo is Kurkuma er een van. Kurkuma ondersteund bij het verminderen van artrose klachten en kan probleemloos worden toegediend bij je hond. Daarnaast kan zalmolie ook worden ingezet als natuurlijke ontstekingsremmer. Zalmolie zorgt niet alleen voor verlichting van ontstekingsklachten maar draagt ook bij aan een goede weerstand en soepele gewrichten. Het voordeel van natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers is dat je ze langere periodes kunt geven zonder schade aan te brengen. Voor meer informatie kan je kijken op Organimal.nl.

Het is goed om te bedenken of alleen het gebruik van metacam nodig is, of dat je het af kunt met een alternatief, zoals PEA of Kurkuma. Maar soms kan het echt niet anders. Heb je vragen of twijfels over de gezondheid van je hond? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.