Menu

Abessijn

Updated: 2019-09-07

Source: Mimzy via pixabay.com

Inhoud

De Abessijn is een van de oudste kattenrassen, waarschijnlijk afkomstig uit Azië. Ze zijn gemiddeld qua grootte, gespierd en actief, en staan bekend als de clown onder de katten. Zijn goed in omgang met mensen en andere dieren.

Kopen of adopteren

Natuurlijk wil je een gelukkige en gezonde Abessijn, dus let op waar je een Abessijn koopt. Hieronder vindt u een overzicht van Abessijn catteries om een betrouwbare cattery te vinden. De gangbare prijs van een Abessijn kitten is van 750 tot 850 euro.

Abessijn catteries op kaart


Alle Abessijn catteries in België

Cattery Ury's Legend
Spoorwegstraat 52, 9200 Dendermonde
+32 495 83 32 25 - Website - Email
Chatterie du Delta du Nil
4537 Verlaine
Website - Email
Cattery Nanu-Emuishéré
2900 Schoten
Website - Email
Chatterie du Gennepiou
Rue Armand Ginion 10, 1470 Genappe
+32 495 30 10 55 - Website
Cattery Abysila's
3500 Hasselt
Email
Chatterie d'Abu Simbel
4671 Barchon
Website

Indien je een Abessijn wil adopteren kan je onze pagina met asielen bezoeken of een kijkje nemen op Adopteer een Dier.

Kenmerken

Affectieniveau
Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Energieniveau
Speelsheid
Intelligentie
Vocaliteit
Verzorgingseisen
Gezondheidsproblemen

Karakter

Abessijnen zijn moedige, nieuwsgierige en temperamentvolle katten, waardoor ze niet graag opgepakt en geknuffeld worden. Als je op zoek bent naar een schootkat, dan de de Abessijn helaas geen goede match. Dat betekent niet dat ze afstandelijk zijn, integendeel ze zijn meestal aanhankelijk, toegewijd en liefdevol. Ze verkiezen om naast hun baasje te gaan liggen in plaats van op hun schoot.

Hoewel Abessijnen zichzelf goed kunnen entertainen, zijn ze het gelukkigste indien ze betrokken worden bij het huishouden, vooral tijdens het eten. Ze worden niet voor niets de clowns van het kattenrijk genoemd, ze voeren namelijk regelmatig capriolen uit om zichzelf en hun baasje te entertainen door bijvoorbeeld op iemands schouder te gaan zitten, onder lakens te kruipen of hoge sprongen te maken.

Indien je overdag werkt en ’s avonds een druk sociaal leven hebt, is een Abessijn misschien niet de ideale kat. Een Abessijn doet het het beste indien er iemand overdag tijd met hem kan doorbrengen.


Geschiedenis

De Abessijn is een van de oudste kattenrassen, maar niemand weet waar het Abessijn ras juist vandaan komt en wanneer het juist ontstaan is. Een gekende misvatting is dat de Abessijn afkomstig is van Ethiopië, dat vroeger Abessinië genoemd werd. Een andere theorie is dat de Abessijn afkomstig is uit Egypte. Ondanks de overeenkomsten met teruggevonden afbeeldingen van katten in het Oude Egypte, is er nooit een directe link aangetoond. Recente genetische studies wijzen erop dat de Abessijn afkomstig is van de kust van de Indische Oceaan en delen van Zuidoost-Azië.

Wat we wel weten is dat de Britten het ras fokten tot het uitgeroeid geraakte in Wereldoorlog 2, waardoor ze terug opnieuw moesten beginnen. In de VS werd er in de jaren 30 voor het eerst gefokt met Abessijnen, die vanuit Groot-Britannië werden geïmporteerd. Sindsdien is het ras populairder geworden door hun schoonheid en acrobatische capriolen.


Uiterlijke kenmerken

Verzorging

De Abessijn heeft een korte vacht die makkelijk te onderhouden is. Wekelijks kammen om dode haren te verwijderen is voldoende. Ook de basisverzorging zoals nagels knippen en tanden poetsen met door de dierenarts goedgekeurde tandpasta is belangrijk.


Gezondheid

Een Abessijn moet voorzien worden van dezelfde inentingen en preventieve gezondheidsbehandelingen als voor een huiskat. Abessijnen kunnen erfelijke aandoeningen hebben, wees dus voorzichter bij welke cattery je een Abessijn kitten koopt. Voorbeelden van erfelijke aandoeningen zijn Progressieve retina-atrofie (recessieve aandoening die erge gezichtsproblemen veroorzaakt op jonge leeftijd), Amyloïdose (een op termijn dodelijke eiwitafzetting op vitale organen), Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) en patellaluxatie (loszittende knieschijven). Alle Abessijnen hebben potentieel een genetische aandoening, dus geloof geen fokkers die beweren dat het Abessijn ras geen aandoeningen of problemen heeft. Vraag altijd een gezondheidsgarantie op uw kitten, en vermijd de aankoop van een kitten dat vanwege gezondheidsproblemen geïsoleerd is van de rest van de cattery. Abessijnen bereiken een leeftijd van 12 tot 15 jaar.


Verder lezen