Menu

Blauwe Rus

Updated: 2023-09-13

Source: WildPixar via pixabay.com

Inhoud

De Blauwe Rus heeft een prachtige grijze kleur, ondanks de naam. Het karakter is speels, en de Blauwe Rus houdt ook van mentale uitdagingen. Hij is zowel aanhankelijk als onafhankelijk.

Kenmerken

Affectieniveau
Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Energieniveau
Speelsheid
Intelligentie
Vocaliteit
Verzorgingseisen

Karakter

Als ras zit de Blauwe Rus vol tegenstellingen en individuele variatie, hetgeen haar/hem zo fascinerend maakt als huisgenoot. Het volgende is dus niet noodzakelijke allemaal van toepassing op elke of jouw Blauwe Rus.

Algemeen genomen houdt de Blauwe Rus van gezelschap en ook van rust. Zij/hij is tegelijk aanhankelijk (naar de leden van het gezin; vaak schuw naar onbekenden) alsook onafhankelijk, met een sterke wil.

De poes heeft vaak een speels karakter, en houdt ook van mentale uitdagingen. De Blauwe Rus kan allerhande kunstjes leren. Net zoals vele katten is de Blauwe Rus meestal niet graag alleen: een andere kat (of ander huisdier) zijn vaak een welkome gezel.

Mits de nodige liefde, aandacht en vrijheid kan de Blauwe Rus zich aan verschillende situaties aanpassen, en zich evengoed thuis voelen in een woning op het platteland als in een stadsappartement. Gezien de financiële waarde van de kat houden vele baasjes hun kat steeds binnenhuis (om diefstal te vermijden), maar een Blauwe Rus kan ook heel gelukkig zijn als binnen-buitenkat.

Speelgoed, en spelen, is voor een kat van zeer groot belang, want het zorgt voor de nodige fysieke en mentale stimulatie. De Blauwe Rus is nieuwsgierig, en blijft natuurlijk ook een jager. Speelgoed zorgt voor een gezonde kattengeest in een gezond kattenlichaam. Bij binnenkatten is dit mogelijks nog belangrijker dan bij buitenkatten (die ook kunnen jagen, klauteren en rondzwerven).


Geschiedenis

De naam van dit ras is juist en tegelijk misleidend: de oorsprong van het ras ligt inderdaad in Rusland, maar de kleur is een prachtig grijs, niet blauw.

Het ras kwam ongeveer 150 jaren geleden uit Rusland aan in Europa (via het Verenigd Koninkrijk), maar stierf bijna uit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ras werd nieuw leven ingeblazen door kruisingen met de Siamees en de Britse Korthaar, waardoor de vacht korter werd en de diep smaragdgroene ogen de norm werden.


Uiterlijke kenmerken

Verzorging

Een gezonde kat verzorgt normaliter zelf haar/zijn vacht. Toch kan je hierbij nuttige hulp bieden. Een keer per week de vacht goed borstelen voorkomt dat je kat te veel haren inslikt. Kattengras help met het uitbraken van haarballen.

Als je kat buiten komt, dan is het belangrijk om zelf heel regelmatig (bvb elke twee dagen) te controleren op teken. Een teek mag je niet platdrukken of uitrukken, want dan blijven de pootjes achter in de huid en kan dit lelijk ontsteken. Gelijkmatige trekkracht, al dan niet met een speciale tang en/of na aanbrengen van een speciale vloeistof die de teek verdooft, is belangrijk. Vraag je dierenarts om je dit uit te leggen en voor te doen.

Gebitsreiniging wordt vaak vergeten of verwaarloosd, maar is voor je kat net zo belangrijk als voor de mens. Ruim 75% van de katten boven de 3 jaar heeft tandplaque, en dit kan het begin zijn van vele en ernstige problemen. Poetsen doe je best elke dag, en minstens twee keer per week (minder heeft eigenlijk geen zin), maar dat kan niet zomaar.

Voor het verzorgen van de nagels is de krabpaal het belangrijkst. Toch moet je ook de lengte van de nagels goed opvolgen: die mogen niet te lang worden. Bij katten die elke dag op een verharde ondergrond lopen slijten de nagels natuurlijk af. Bij binnenkatten (en dus bij de meeste Blauwe Russen) moet je regelmatig bijvijlen en/of knippen. Hierbij mag je nooit het kanaal met bloedvaatje in het midden van elke nagel raken. Wij raden aan om dit samen met je dierenarts aan te leren.

De oren en ogen van een gezonde Blauwe Rus hebben weinig tot geen zorg nodig. Als dat toch zo is (bvb veel etter, oorsmeer of ongedierte), gebruik dan geen oorstokjes of agressieve reinigingsmiddelen: gebruik enkel een propere pluisvrije vochtige katoenen doek en ga heel voorzichtig te werk. Als dat niet volstaat of lukt, contacteer dan je dierenarts voor een grondige schoonmaakbeurt.


Gezondheid

De Blauwe Rus is een kattenras dat normaliter weinig problemen of ziektes kent, maar een goede en regelmatige medische opvolging blijft nodig. Wij raden aan om minstens tweemaal per jaar op controle naar de dierenarts te gaan. Bel die ook direct op wanneer je kitten of kat ziek lijkt of wanneer je een onverklaarde verandering ziet in gedrag (bvb veel of niet slapen, krabben, elders behoefte doen, huiduitslag, vuil uit oren, beven).


Kopen of adopteren

Natuurlijk wil je een gelukkige en gezonde Blauwe Rus, dus let op waar je een Blauwe Rus koopt. Bezoek onze pagina met Blauwe Rus catteries om een betrouwbare cattery te vinden. De gangbare prijs van een Blauwe Rus kitten is € 950 tot € 1.100 (zonder certificaat/stamboom), indien met certificaat/stamboom ligt de prijs eerder tussen 1.300 en 1.500 euro, en indien voor de kweek (dus niet-gesteriliseerd) nog veel hoger.. Indien je een Blauwe Rus wil adopteren kan je onze pagina met asielen bezoeken of een kijkje nemen op Adopteer een Dier.

Verder lezen