Menu

Heilige Birmaan

Updated: 2019-08-07

Source: AdinaVoicu via pixabay.com

Inhoud

De mysterieuze Heilige Birmaan is een kattenras met een legende. Ze hebben een lange, crèmekleurige zijdeachtige vacht met gekleurde points (kop, poten, staart) en 4 witte voetjes. Birmanen zijn aanhankelijke, vriendelijke, trouwe en waardige katten.

Kenmerken

Affectieniveau
Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Energieniveau
Speelsheid
Intelligentie
Vocaliteit
Verzorgingseisen
Gezondheidsproblemen

Karakter

De Heilige Birmaan is een rustige, aanhankelijke kat die graag in de buurt van mensen is en zich aan elk type huis kan aanpassen. Het is een kat die van mensen houdt, en ze van kamer tot kamer volgt. Toch vragen Heilige Birmanen niet al te vaak om aandacht, al zullen ze het zeker laten weten wanneer ze geaaid willen worden. Hij wordt graag vastgehouden en geknuffeld.

De Heilige Birmaan speelt graag met andere huisdieren en wordt snel vrienden met zowel kinderen als honden en andere katten. Het is zelfs zo dat, in tegenstelling tot de meeste katachtigen, ze er niet van houden om het enige huisdier te zijn.


Geschiedenis

De Heilige Birmaan verscheen voor het eerst in Frankrijk en werd in het jaar 1925 opgenomen in een Frans kattenregister met de rasnaam “Sacre de Birmanie”, wat vertaald werd naar het Nederlands als “Heilige Birmaan”.

De legende gaat dat de Heilige Birmaan zijn opvallende uiterlijk te danken heeft aan een godin met blauwe ogen, Tsim-Kyan-Kse. Deze godin werd in een Boeddhistische tempel in het land Birma (nu Myanmar) aanbeden, onder meer door priester Mun-Ha. Deze priester had een trouwe metgezel, Sinh, een van de 100 heilige witte katten die in de tempel leefden. Sinh ging elke avond mee met Mun-Ha voor zijn avondgebed bij het gouden beeld van Tsim-Kyan-Kse. Deze liefde en toewijding werd door Tsim-Kyan-Kse beloond door zijn witte vacht crémekleurig te maken en zijn gele ogen te veranderen in blauw. Zijn poten bleven wit als symbool van zijn zuiverheid.

Hoe het ras werkelijk ontstaan is onbekend, al zijn er theorieën dat het een kruising is van het Siamees ras met Angoras of Perzen, maar wanneer en waar dit gebeurde is niet bekend.


Uiterlijke kenmerken

Verzorging

De Heilige Birmaan heeft geen ondervacht, waardoor de vacht minder snel vervilt. Om de vacht gezond te houden, is het best om wekelijks te kammen met een roestvrijstalen kam. Knip ook om de paar weken de nagels. Zorg ervoor dat ze genoeg bewegen, aangezien ze de neiging hebben om te zwaar te worden.


Gezondheid

Heilige Birmanen zijn over het algemeen gezonde katten die een levensverwachting hebben van 12 tot 16 jaar. Wees toch voorzichtig bij aankoop van een Heilige Birmaan kitten, en vraag zeker een gezondheidsgarantie. Ziektes die kunnen voorkomen bij een Heilige Birmaan zijn onder meer Hypotrichose (geringe of ontbrekende haargroei), Hypertrofische cardiomyopathie (verdikte hartspier), Polycystic kidney disease (cystenieren) en Dystocia (moeilijke geboorte).


Kopen of adopteren

Natuurlijk wil je een gelukkige en gezonde Heilige Birmaan, dus let op waar je een Heilige Birmaan koopt. De gangbare prijs van een Heilige Birmaan kitten is van €600 tot €750. Indien je een Heilige Birmaan wil adopteren kan je onze pagina met asielen bezoeken of een kijkje nemen op Adopteer een Dier.

Verder lezen