Menu

Bengaal

Updated: 2021-01-07

Source: JanineWilkins via pixabay.com

Inhoud

De Bengaalse kat heeft de uiterlijke kenmerken van een wilde kat, maar het liefdevolle en afhankelijke karakter van een huiskat. Dit hybride ras ontstond in de jaren 50 in de VS door het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten.

Kenmerken

Affectieniveau
Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Energieniveau
Speelsheid
Intelligentie
Vocaliteit
Verzorgingseisen
Gezondheidsproblemen

Karakter

Ondanks zijn uiterlijk van een wilde kat, is de Bengaalse kat even liefdevol en vriendelijk als een gewone huiskat. Bengalen zijn speelse en energieke katten die vol leven zitten. Ze zijn gericht op mensen en hebben een goede dosis nieuwsgierigheid. Toch zijn Bengalen niet voor iedereen geschikt, aangezien ze veel interactie vragen van de eigenaar. Eens ze doorhebben dat iets niet mag (bijvoorbeeld op het aanrecht springen) zullen ze dit vaak doen om de aandacht te trekken. Indien u overdag niet thuis bent om uw Bengaalse kat te entertainen zou het wel eens kunnen dat hij iets vernield heeft of in een kast op zoek is gegaan naar voedsel of speelgoed.

De Bengaalse kat is atletisch gebouwd en zeer wendbaar, en heeft dus veel verticaal terrein nodig. Bengalen houden van klimmen, hoe hoger hoe beter, en ze zullen altijd naar het hoogste punt van de kamer neigen.

Wat een Bengaal bijzonder maakt is zijn intelligentie. Ze leren snel trucjes of spelletjes, wat hun hersenen uitdaagt en hen geïnteresseerd houdt in het leven. Soms leren ze zelfs dingen die je liever niet zou hebben, bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van lichtschakelaars, het openen van deuren en het doorspoelen van toiletten. Om ze hiervan te weerhouden kan je ze best voorzien van interactief speelgoed of puzzelspeelgoed dat hen beloont met brokken of traktaties wanneer ze leren hoe ze ze te manipuleren.

Bengalen zijn verder ook dol op spelen met water, vooral lopend water. Sommige maken slechts af en toe een pootje nat onder de kraan, maar anderen ravotten zelfs in het bad of onder de douche. Hierdoor leren eigenaars van Bengalen snel om het toiletdeksel altijd naar beneden te doen.


Geschiedenis

Het Bengaalse ras is in de jaren 50 ontstaan in de Verenigde Staten, door het kruisen van wilde Bengaalse tijgerkatten (Prionailurus bengalensis) en gedomesticeerde kortharige katten waaronder huiskatten maar ook rassen zoals Siamees of Burmees. Mensen probeerden al lange tijd om wilde katten te houden als huisdieren, maar dit had weinig succes. De Bengaal daarentegen beantwoordde aan de uiterlijke kenmerken van de wilde katten, maar met een karakter dat hen geschikt maakt om als huisdier te houden.

Het ontstaan van het Bengaalse ras begon met de aankoop van een Bengaalse tijgerkat door een Amerikaanse mevrouw, Jean Mill. Ze kocht de tijgerkat niet met het specifieke doel om een nieuw ras te kweken, maar gewoon om een speciaal huisdier te hebben. Na verloop van tijd kocht ze een mannelijke huiskat om de tijgerkat gezelschap te houden, en tot haar grote verbazing kreeg haar tijgerkat kittens in 1965. Een van de kittens overleefde, en kreeg op haar beurt kittens met de mannelijke huiskat. Een van deze kittens had het karakter van een huiskat geërfd van de vader. Later kwam men tot de vaststelling dat vanaf 4 generaties weg van de tijgerkat, het karakter van de Bengaal meer voorspelbaar zoals een huiskat is.

De ontwikkeling van het ras verliep relatief traag, doordat de eerste kittens van de tijgerkat en de huiskat (de F1-generatie) vaak verlegen, nerveuze katten waren, met het karakter van een wilde kat. Pas vanaf de F4-generatie wordt het gedrag voorspelbaar zoals dat van een huiskat. Een andere factor die de ontwikkeling vertraagde was dat katers van de F1-generatie en F2-generatie onvruchtbaar zijn, net zoals 50% van de katers van de F3-generatie. Hierdoor moest dus altijd met een mannelijke huiskat gekweekt worden.


Uiterlijke kenmerken

Verzorging

Qua verzorging is de Bengaal niet veeleisend. Vachtverzorging zoals borstelen en kammen is niet noodzakelijk en wordt zelfs afgeraden. Basisverzorging is wel nodig. Knip regelmatig de nagels bij. Controleer de oren op roodheid of nare geur, wat op een infectie kan wijzen. Poets af en toe de tanden met een door de dierenarts goedgekeurde tandpasta voor huisdieren. Belangrijk is dat je reeds van op jonge leeftijd begint met het nagels knippen en tandenpoetsen zodat je kat dit leert kennen.


Gezondheid

Een Bengaalse kat moet voorzien worden van dezelfde inentingen en andere preventieve gezondheidsbehandelingen als een huiskat. Verder hebben Bengalen erfelijke gezondheidsproblemen, waardoor je voorzichtig moet zijn bij wie je een Bengaal koopt. Voorbeelden van erfelijke aandoeningen zijn Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis"), Progressieve retina atrofie (recessieve aandoening die erge gezichtsproblemen veroorzaakt op jonge leeftijd) en Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen). Alle katten hebben potentieel een genetische aandoening, dus geloof geen fokkers die beweren dat het Bengaalse ras geen aandoeningen of problemen heeft. Vraag altijd een gezondheidsgarantie op uw kitten, en vermijd de aankoop van een kitten dat vanwege gezondheidsproblemen geïsoleerd is van de rest van de cattery. Bengalen bereiken een leeftijd van 12 tot 16 jaar.


Kopen of adopteren

Natuurlijk wil je een gelukkige en gezonde Bengaal, dus let op waar je een Bengaal koopt. Bezoek onze pagina met Bengaal catteries om een betrouwbare cattery te vinden. De gangbare prijs van een Bengaal kitten is van € 1200 tot € 1500. Indien je een Bengaal wil adopteren kan je onze pagina met asielen bezoeken of een kijkje nemen op Adopteer een Dier.

Verder lezen